Ryba w sosie z suszonych pomidorów i mozarellą

ryba w sosie z suszonych pomidorówRyby to świetna alternatywa dla często spożywanego mięsa drobiowego, czy wieprzowego. Zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, a te bardziej tłuste gatunki są doskonałym źródłem kwasów omega-3.  Najczęściej ryby przyrządzamy w panierce i smażymy na tłuszczu, my natomiast proponujemy dziś mniej kaloryczną wersję ryby z aromatycznym sosem  z suszonych pomidorów i mozzarellą.

 

Składniki:

2 filety świeżego dorsza
Garść suszonych pomidorów
6 łyżek  koncentratu pomidorowego
1 świeży pomidor
2 pieczarki
ok. m8-10 oliwek
3 ząbki czosnku
Ser mozzarella

Cytryna
Olej (w naszym przypadku z pestek słonecznika)
Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, bazylia,curry

Przygotowanie:

Rybę oprószyć solą, pieprzem i curry, skropić cytryną i odstawić na pół godziny. Suszone pomidory pokroić drobno, wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem i dusić kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pieczarki pokrojone w kostkę i podlać wodą. Dusić 10-15 minut, następnie dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora, pokrojone w paseczki oliwki posiekany czosnek i bazylię. Na koniec duszenia przyprawić sos solą, pieprzem, ostrą papryką. gotowy sos powinien mieś gęstą konsystencję.

Rybę smażyć na rozgrzanym oleju około 4-5 minut z jednej strony, następnie obrócić na drugą, rozłożyć na jej powierzchni plastry sera mozzarella, nałożyć sos z suszonych pomidorów i całość dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.

Rybę można podawać z frytkami, ziemniakami lub pieczywem czosnkowym.

4 komentarzy

  1. Jo_anna says:

    Musze wypróbowac ten przepis. Nie umiałam się przekonać do tych suszonych pomidorów, bo sa niestety drogie, ale czemu nie pozwolić sobie od czasu do czasu na odrobinę kulinarnej rozpusty 🙂

  2. Kathy says:

    Uwielbiam ryby! Długo szukałam przepisu na taki sos z suszonych pomidorów. Aż mi ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu tego cuda. Dzięki za przepis!

  3. figaro says:

    Wyglada smacznie,ale ile razy chce usmazyc rybę bez panienki to mi się wszystko przlatuje. Jest na to jakiś sposób?;)

  4. Smacznie i zdrowo says:

    Figaro rybka nie będzie się rozpadać, jeśli skropisz ją cytryną lub octem. Jeśli używasz ryby mrożonej, nie rozmrażaj jej do końca, jednak przed położeniem na rozgrzaną patelnię osusz ją, najlepiej papierowym ręcznikiem 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge