Rodzaje ciast

rodzaje ciastCiasta można serwować na słodko lub na słono czy pikantnie. Jednak najpopularniejsze i najmilsze naszym podniebieniom są te pierwsze: podawane na deser lub podwieczorek, albo też w formie słodkich przekąsek do posiłków głównych czy między nimi. Wyróżnia się następujące główne rodzaje ciast:

Biszkoptowe – baza składa się jedynie z jaj, mąki i cukru. Biszkopt wykonuje się najczęściej ucierając na gładką masę żółtka jaj z cukrem, dodaje mąkę i ubitą na sztywno z białek pianę. Do takiej masy można dodawać rodzynki i inne drobno pokrojone bakalie, sparzoną, kandyzowaną skórkę z cytryny lub pomarańczy albo też kakao. Biszkopt wstawia się obowiązkowo do nagrzanego już piekarnika i piecze początkowo w temp. 160°C, a kiedy zaczyna wyrastać – w temp. o 10-20° wyższej.

Kruche – składa się z mąki, tłuszczu (najlepiej dobrej jakości masła), żółtek i śmietany. Masło dodawane do ciasta powinno być schłodzone, kroi się je w misce nożem, a ciasto szybko wyrabia. Ten rodzaj ciasta układa się w brytfance i piecze w temp. 200°C. Z ciasta kruchego wyrabia się różnej grubości spody, które służą za podstawę do np. galaretek, kremów, farszów – sprawdź przepis Tesco na ciasteczka z kruchego ciasta

Drożdżowe – to ciasto wyrabiane z mąki, najczęściej żółtek jaj bez białek, tłuszczu i drożdży. Ciasto drożdżowe przygotować można z rozczynem, czyli masą powstałą z namnożenia drożdży w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżki mąki i odrobiny cukru, lub bez rozczynu: dodając drożdże bezpośrednio do reszty składników. Piecze się je w temp. ok. 200°C.

Parzone – do osolonej wody z masłem dodaje się mąkę. Masę miesza się i gotuje tak długo, aż powstanie kulka, która będzie odchodzić od brzegów naczynia. W tej postaci masa ciastowa jest gotowa do przełożenia na blachę i do upieczenia w temp. 200°C.

Francuskie – to czasochłonne ciasto zagniatane i wałkowane, w którym warstwy masy ciastowej z mąki, soli i wody przekłada się schłodzonym masłem. W efekcie powstaje struktura, która po upieczeniu przyjmuje wygląd delikatnych, niezwykle kruchych listków. Ciasto francuskie piecze się w bardzo nagrzanym piekarniku w temp. ok. 240°C.

Leave a Reply

CommentLuv badge