Puszyste naleśniki na słodko

naleśnikiDla wielu z nas nie ma lepszej przekąski niż apetyczne naleśniki na słodko. Doskonale sprawdzają się zarówno na śniadanie, obiad i kolację, a także jako słodki deser. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę mnóstwo. Podstawą jest jednak dobrze przygotowane ciasto naleśnikowe, a dodatki zależą już od naszych osobistych preferencji i gustów kulinarnych.

 

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki mleka
szczypta soli
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Miód, polewa czekoladowa lub dowolny dodatek

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z mąką, mlekiem i olejem, dodajemy sól, proszek do pieczenia  i całość miksujemy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta, po czym wszystko mieszamy delikatnie. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dolać odrobinę gazowanej wody mineralnej.
Naleśniki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać polane miodem. Puszyste naleśniki świetnie smakują również z polewą czekoladową lub przełożone owocami i słodkim serkiem.

Leave a Reply

CommentLuv badge