Placuszki z cukinii

O cennych właściwościach cukinii już pisaliśmy. Pora wykorzystać ich smak w kuchni. Najlepiej smakuje cukinia młoda, o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań, możemy ją dusić, smażyć, gotować, piec, czy faszerować. Dziś podzielimy...

Makaron z sosem pomidorowym

 Makaron to bardzo wdzięczny składnik w naszej kuchni.  Jest doskonałą bazą do dań głównych, sałatek, a  także jako dodatek do zup. Niewątpliwą zaletą makaronu jest prosty i szybki czas przygotowania oraz olbrzymia różnorodność rodzajów i kształtów dostępnych na rynku. Dziś...

Aromatyczna lazania

Makaron, z którego słynie kuchnia włoska, doczekał się wielu fanów również w Polsce. Inspirując się przepisami z innych krajów, tworzymy również własne pomysły na różnego rodzaju zapiekanki makaronowe, które zawsze smakują wyśmienicie. Jednym z najpopularniejszych dań na bazie makaronu jest...

Słodkie naleśniki

Naleśniki to niezwykle wdzięczne danie, gdyż pasuje niemal na każdą okazję, a sposobów ich przyrządzenia jest mnóstwo. Najpopularniejsze są naleśniki z białym serem, konfiturą, z bitą śmietaną i owocami, z różnego rodzaju musami, ale również w wersji słonej: z szynką...

Domowa pizza ze szpinakiem

Doskonała na obiad, jak i przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Jej największa zaleta to nieograniczona możliwość  komponowania jej dodatków. Pizzę możemy przygotowywać na cienkim lub grubym cieście, z dodatkami mięsnymi lub w wersji wegetariańskiej. Wszystko bowiem zależy od naszej wyobraźni....