Potrawy z ryby w różnych krajach

rybyJuż w czasach starożytnych doceniano finezyjny, wyrafinowany smak ryb, a za szlachetne gatunki pstrąga i tuńczyka władcy niektórych krajów gotowi byli płacić wysokie sumy! Z upływem wieków popularność potraw z ryb nie zmalała. Dziś prawie we wszystkich kuchniach świata ceni się smakołyki rybne, nie tylko ze względu na bogactwo wartości odżywczych, ale również na krótki czas przygotowania.

Warto bowiem wiedzieć, iż ryby, zwłaszcza te tłuste, jak łosoś, halibut, czy dorsz, są doskonałym źródłem wielu cennych dla organizmu składników. Są bogate w kwasy omega-3, wpływające na wzmocnienie odporności, a także są źródłem cennego białka, zawierają takie pierwiastki, jak magnez, wapń, selen, a także witaminę D. Mają również dobroczynny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie oraz obniżają ciśnienie.

W krajach południowych, takich jak Portugalia czy Hiszpania, nieodłączną częścią obiadu, bez której nie można wprost go sobie wyobrazić, jest zupa rybna, czyli tradycyjna „sopa de pescado”. Również rybne szaszłyki z grilla, przyrządzane z wielu różnych gatunków ryb i owoców morza, przyciągają stale rosnącą liczbę miłośników.

U naszych angielskich sąsiadów niesłabnącą od lat popularnością cieszy się tradycyjna fish&chips, czyli ryba z frytkami, którą można dostać w każdym miejscu. Dorsza lub flądrę smaży się w specjalnym cieście, które w trakcie smażenia na głębokim oleju  rośnie w charakterystyczny sposób, uzyskując typową dla siebie, bąbelkową strukturę.

Na czeskich stołach wśród ryb króluje karp – jego hodowla wiąże się tam z kilkusetletnią tradycją. Najchętniej przyrządza się go tam na ruszcie albo gotuje w jarzynach z dodatkiem octu. W takim wydaniu nosi nazwę karpia na niebiesko, z powodu koloru, na który zabarwia się mięso.

Wybitni francuscy kucharze mogą pochwalić się między innymi pstrągiem w sosie winnym, przygotowanym według receptury nie znanej w żadnym innym zakątku świata.  Są też mistrzami w przyrządzaniu owoców morza.

Z kolei Skandynawowie szczycą się największą różnorodnością przepisów na przyrządzanie łososia i śledzi. Świeży, o pięknym, różowym kolorze łosoś jest tam smażony, pieczony czy podawany ze smakowicie zapieczonymi warzywami . Natomiast, co ciekawe, śledzie na półwyspie skandynawskim podaje się głównie na słodko.

Bon Appetit!

Leave a Reply

CommentLuv badge