Placuszki z cukinii

placuszki z cukiniiO cennych właściwościach cukinii już pisaliśmy. Pora wykorzystać ich smak w kuchni. Najlepiej smakuje cukinia młoda, o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań, możemy ją dusić, smażyć, gotować, piec, czy faszerować. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na placki z cukinii z serem żółtym i pietruszką. Placki cukiniowe to świetny pomysł na zdrowy obiad lub wczesną kolację.

Składniki:

2 młode cukinie o miękkiej skórce
1 jajko
4 łyżki mąki
1 ząbek czosnku
Natka pietruszki
Mała garść startego żółtego sera
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cukinie utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić, najlepiej na durszlak,a by odsączyć nadmiar soku. Do miski wbić jajko, dodać cukinię, mąkę i posiekaną pietruszkę, następnie wsypywać mąkę i mieszać delikatnie. Dodac przyprawy wedler uznania oraz posiekany drobno czosnek. NA koniec dodać żółty ser. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypać odrobinę mąki, jeśli zbyt gęsta – dodać śmietanę lub oliwę.

Rozgrzać oliwę, łyżką nakładać małe placuszki na patelnię i smażyc obustronnie, aż placki się zarumienią.

Podawać z sosem czosnkowym, jogurtowym lub innym ulubionym sosem.

1 komentarz

Leave a Reply

CommentLuv badge