Pikantna zupa z soczewicy z pomidorami

zupa z soczewicyDzisiejszy przepis to całkowicie mój eksperyment. Cel, jaki mi przyświecał przy przygotowywaniu tej zupy to przede wszystkim dostarczenie białka, węglowodanów, witamin i minerałów, a także pobudzenie metabolizmu – doskonała kompozycja po intensywnym wysiłku fizycznym 🙂 Do mojej zupy użyłam soczewicy z puszki, ale zachęcam do stosowania jej w wersji  świeżej, ugotowanej.

Składniki:

  • 1 puszka soczewicy
  • 1 duży młody ziemniak
  • 2 pomidory
  • pół pora
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól (himalajska :)), liść laurowy, pieprz cayenne, suszony tymianek, cząber, bazylia, suszona papryka słodka, kminek, curry
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zagotować 2 litry wody z dodatkiem 2 listków laurowych, dodać pokrojonego w kosteczkę ziemniaka i gotować ok. 10 minut. Pomidory obrać, pokroić drobno, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotujących się ziemniaków. Pora pokroić w półtalarki i zeszklić. Następnie dodać do zupy. Soczewicę odsączyć z zalewy i opłukać. Dodać do zupy wraz z przyprawami. Gotować ok. 10 minut, na koniec dodać posiekany drobno czosnek oraz łyżkę oliwy.

Podawaj posypaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

 

This entry was posted in Zupy.

Leave a Reply

CommentLuv badge