Pikantna zupa pomidorowa z grzankami

pikantna pomidorowaJedna z najczęściej spożywanych zup w wielu domach, pełna witamin i minerałów, z jednej strony lekkostrawna, z drugiej – niezwykle pożywna. Zupa pomidorowa – bohaterka dzisiejszego dnia.  Tradycyjnie przyrządza się ją ze świeżych pomidorów, natomiast współcześnie najczęściej jej bazą jest przecier pomidorowy. Zupa pomidorowa obecnie doczekała się wielu wariacji, zainspirowanych kuchnią orientalną czy śródziemnomorską. Przepis, który dzisiaj prezentujemy powstał w wyniku kulinarnego eksperymentu, a jego efekt jest naprawdę przepyszny.

Składniki:

  • Puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 4 listki świeżej bazylii
  • Przyprawy: pieprz cayenne, ostra papryka, sól, oregano, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 2 kromki chleba
  • Garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchew obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do gotującego się bulionu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Po 10 minutach dodajemy dodajemy pomidory z puszki. Jeśli są w całości, należy je wcześniej pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pokrojone pieczarki wrzucamy na gorący tłuszcz, posypujemy delikatnie sola i dusimy ok. 10 minut, aż grzyby puszczą sok. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną bazylię i dusimy całość kolejne 10-15 minut od czasu do czasu mieszając, by czosnek się nie przypalił. Zawartość patelni dodajemy do bulionu, dodajemy 1/4 łyżeczki papryki ostrej i gotujemy ok. 10 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz oregano.
Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy odrobinę oliwy. Delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi, możemy również dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Prażymy grzanki do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Zupę pomidorową podajemy  z grzankami oraz posypaną natką pietruszki. Smacznego.

1 komentarz

  1. Torres says:

    Wow,wygląda extra. Chętnie wypróbuję. Zwłaszcza, że przepisy na zupę pomidorową, które do tej pory widziałem, zwykle nie były specjalnie wyszukane. Pikantne + pomidor+ czosnek = 100% satysfakcji 😀 Pozdrawiam!

Leave a Reply

CommentLuv badge