Pierogi ruskie

pierogiNa myśl o nich wielu z nas  przypomina sobie smaki z dzieciństwa, apetyczne potrawy serwowane przez nasze ukochane babcie. Pierogi ruskie, choć ich nazwa tego nie sugeruje,  to specjał polskiej kuchni, który zrobił ogromną karierę na całym świecie. Jednak najlepiej smakują te przygotowane w domu, według rodzinnej receptury. Dziś przestawiamy prosty i sprawdzony przepis na pierogi ruskie.

Składniki:

Ciasto:
35 dag mąki
1 jajko
Szczypta soli

Farsz:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
15 dag białego sera
1 jajko
1 cebula
Pieprz, sól

Przygotowanie:

Ziemniaki i ser zmielić. Cebulę posiekać drobno i usmażyć na oleju na złoty kolor, a następnie połączyć ze zmieloną masą. Dodać jajko, pieprz i sól do smaku. Całość dokładni wymieszać.

Z mąki, jajka i soli zagnieść ciasto dodając kilka łyżek letniej wody, aby otrzymać masę o miękkiej, jednolitej konsystencji. Rozwałkować cienko i wycinać szklanką krążki. Na krążki nakładać farsz i sklejać dokładnie. Pierogi gotować w dużej ilości lekko posolonej wody przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

 

2 komentarzy

  1. Jo_anna says:

    mniam 🙂 najlepsze na świecie są pierogi ruskie mojej babci. Ale ona do ciasta nie dodaje jajka.

  2. Pele2.0 says:

    Pierogi ruskie mógłbym pałaszować tonami:D Ale sam nigdy nie robiłem. Może najwyższy czas spróbować?:)

Leave a Reply

CommentLuv badge