Pierogi ruskie

pierogi ruskiePolskie pierogi to danie, które uwielbiają ludzie na całym świecie.  Nikt do końca nie jest w stanie zrozumieć tego fenomenu. Czy ich sekret kryje się w idealnym cieście czy w przepysznym farszu? Ponieważ domowe pierogi zdarza mi się w ostatnich latach jeść dosłownie od święta, postanowiłam skrócić swoje (i nie tylko) cierpienie i przygotować pyszne pierogi ruskie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko (nie jest konieczne, ja zazwyczaj pomijam)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Sól

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Farsz: Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu  ugnieść i odstawić do ostygnięcia. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Zmieszać ser, ziemniaki, dodać cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: mąkę wysypać na stolnicę,dodać  sporą szczyptę soli zrobić rowek i wbić do niego jajko (lub pominąć ten krok, jeśli nie chcemy dodawać jajka, lecz wówczas warto dodać ok. 2 łyżki oleju). Wyrabiać ręką ciasto stopniowo dolewając wodę. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i gładkie.

Ciasto rozwałkować na płasko na powierzchni oprószonej mąką. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka. Na ich środek nakładać farsz i zlepiać szczelnie brzegi.

Pierogi ruskie wrzucać do gotującej się osolonej wody i gotować ok.2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać polane tłuszczem z zeszkloną cebulką.

 

 

1 komentarz

Leave a Reply

CommentLuv badge