Papryka faszerowana

Doskonale nadaje się zarówno jako danie główne, jak również w formie przystawki na przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi. Jest łatwa w przygotowaniu, a jako farsz możemy wykorzystać ulubione dodatki i kombinacje smakowe, gdyż świetnie smakuje niemal w każdej postaci: z mięsem, w wersji wegetariańskiej, z ryżem, kasz itp. Z pewnością posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na paprykę faszerowaną.

Składniki:
4 sztuki papryki czerwonej
30 dag mięsa mielonego
Pół szklanki ryżu
2 jajka
1 duża cebula
Przyprawy: sól, pieprz,  papryka ostra
2 szklanki bulionu w kostce
3 pomidory
2 łyżki oleju
4 plastry sera mozarella

Przygotowanie:
Paprykę umyć, a następnie odciąć końcówkę z ogonkiem i wydrążyć nasiona. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, następnie wysypać ryż i całość chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Następnie ryż i cebulę połączyć z mięsem, dodać jajka oraz pokrojone w kostkę pomidory, oraz doprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać.

Paprykę napełnić farszem, położyć plasterek mozarelli, ułożyć ciasno w rondlu i zalać bulionem. Paprykę faszerowaną dusić pod przykryciem około 50 minut.

Smacznego.

1 komentarz

  1. Siemka says:

    ja zazwyczaj paprykę faszeruję kaszą z mięskiem i sosem pomidorowym oraz dużą ilością ostrych przypraw 😀 Też smaczne i koniecznie musi być mięsko 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge