Paszteciki z kapustą i grzybami

paszteciki

Paszteciki są idealną przekąską na imprezę, ale również świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Możemy je przygotować na wiele sposobów oraz napełnić ulubionym farszem. Popularne są paszteciki z mięsem, nadzieniem jarzynowym, czy szpinakiem. My proponujemy przepis na paszteciki z kapustą i grzybami, które doskonale smakują z barszczem czerwonym.

Składniki:

  • malutka główka kapusty białej
  • woreczek kapusty kiszonej drobno pokrojonej
  • 1/2 kg pieczarek usmażonych z cebulą(lub grzyby suszone)
  • masło klarowane(lub inny tłuszcz)

Kapustę białą pokroić drobno, posolić i na chwilę zostawić, żeby zmiękła. Dodać posiekaną kapustę kiszoną oraz grzyby usmażone na z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na tłuszczu pod przykryciem. (z takiej proporcji wychodzi sporo farszu, ale można zamrozić mniejsze porcje do wykorzystania przy innej okazji)

Gotowe ciasto francuskie pokroić w prostokąty, napełniać farszem z kapusty i grzybów. Piec  kilkanaście minut w gorącym piekarniku(210) do uzyskania złotego koloru.

 

Leave a Reply

CommentLuv badge