Orkiszowa tarta z kurczakiem i buraczkami

tarta orkiszowa z buraczkamiNie brzmi to jak typowy niedzielny obiad, ale kto powiedział, że “typowość” jest fajna? 😉 Dzisiejsza, a właściwie wczorajsza propozycja zrodziła się z chęci przyrządzenia czegoś:  orkiszowego (bo tak trzeba, a orkisz podobno jest zdrowy, zawiera dużo witamin i minerałów i jest wskazany dla osób z cukrzycą, wysokim cholesterolem ), buraczkowego (bo ma doskonałe właściwości zdrowotne, szczególnie w czasie wiosennego przesilenia), białkowego ( a przecież drób to świetne źródło pełnowartościowego białka). W ten oto sposób powstała moja tarta orkiszowa z kurczakiem i buraczkami 🙂 Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej drobnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 100g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 400g puree z buraczków (ja użyłam mrożonki)
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200g śmietany 12%
  • 50 g gorgonzoli
  • 50g sera koziego
  • Przyprawy: sól (u mnie himalajska), pieprz cayenne, suszony cząber, kminek, papryka słodka suszona, curry,tymianek
  • Olej do smażeniaPrzygotowanie:

Ciasto: masło pokroić na mniejsze kawałki i posiekać z mąką, dodając sól oraz jajko. Następnie szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Nadzienie: filet z kurczaka oczyścić z żyłek, pokroić na cienkie plasterki, na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i podmażyć. W moździerzu utrzeć przyprawy (po ok. 1/8 łyżeczki, ja zazwyczaj daję więcej cayenne, bo lubię ostre smaki;)). Gdy mięso będzie lekko zarumienione, dodać przyprawy, a także posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek.  W drugim rondelku poddusić buraczki (jeśli używamy tych z mrożonki), aby odparować część wody. Jeśli używamy świeżych to najpierw gotujemy buraki ok. 1,5h, a następnie, gdy ostygną, obieramy i ucieramy na drobnej tarce.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (jeśli zostanie Ci trochę ciasta, nie przejmuj się, możesz z nich zrobić zdrowe babeczki, na które przepis znajdziesz w kolejnym wpisie :)).  Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę, rozkładamy na wierzchu kurczaka, następnie nakładamy warstwę buraczków oraz kawałki sera. Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem doprawiając solą i pieprzem, a następnie zalewamy całość. Z wierzchu posypujemy suszonym tymiankiem.

Tartę pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez następne 30-35 minut.

Podajemy na ciepło, z liśćmi świeżego szpinaku.

 

1 komentarz

  1. Agata says:

    Mój faworyt , jak to pięknie wygląda! co prawda trudno mi sobie wyobrazić ten smak, bo buraczki to ja tak barziej w barszczu, ale może sie skuszę

Leave a Reply

CommentLuv badge