Ciasto kakaowe z żurawiną

murzynekCiasto kakaowe to jedno z moich ulubionych ciast. Im bardziej kakaowy, tym  lepiej. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż można je zrobić z dowolnymi dodatkami: jabłkami, gruszkami, wiśniami, bakaliami etc. Ja lubię ciasto kakaowe (murzynka) z jabłkami, ale dziś dodatkowo dodałam do niego żurawinę. Oto przepis na pyszny i prosty murzynek:

Składniki:

0,5 kg mąki
2 jajka
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
1 szklanka mleka
2 czubate łyżki kakao
2 jabłka
Garść żurawiny

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i cukier, miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę oraz mleko, mieszając lub miksując na bardzo wolnych obrotach. Jabłka obrać i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ciasta i wymieszać.

Masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć żurawinę, lekko dociskając ją, aby zanurzyła się w masie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C, włożyć ciasto i piec ok. 45 minut. Gdy będzie gotowe (pamiętajmy, aby sprawdzić to za pomocą patyczka) , odstawić do ostygnięcia,  a następnie posmarować polewą czekoladową (ja wykorzystałam przepis na polewę w przepisie: http://smaczniezdrowo.pl/murzynek-z-jablkami/ ) i posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge