Murzynek z jabłkami

murzynek z jabłkamiAromatyczne ciasto kakaowe z filiżanką kawy to idealny pomysł na popołudniowy relaks, zwłaszcza, że pogoda za oknem nie nastraja zbyt optymistycznie. Murzynek, bo tak zazwyczaj nazywamy ten wypiek, ma niesłychanie wiele wcieleń. Praktycznie każdy może upiec go na swój sposób, używając swoich ulubionych dodatków. My dzielimy się dziś przepisem na murzynek z jabłkami, w pysznej polewie czekoladowej.

Składniki:

5 jajek
1,5 mąki pszennej
1,5 mąki żytniej
1 szklanka cukru brązowego
0,5 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
3 duże jabłka
Garść posiekanych orzechów lub rodzynki

Polewa:
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę dodając szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej miksować, aż uzyskamy sztywną pianę. Wówczas dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. W osobnym naczyniu przygotować mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wodę oraz olej wlać do masy jajecznej i całość dokładnie wymieszać, a następnie dodawać stopniowo mąkę i mieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Dodać do masy wraz z posiekanymi orzechami. Jeśli do ciasta dodajemy rodzynki, warto je wcześniej namoczyć, np. w niewielkiej ilości nalewki owocowej. Dzięki temu rodzynki będą miękkie i aromatyczne.

Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę wylać na blachę i wstawić do piekarnika. Murzynek piec ok. 50 minut. Jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, ciasto powinno być gotowe ok. 10 minut wcześniej 🙂

Przygotować polewę na ciasto:

W rondelku rozpuścić masło z cukrem. Mieszając energicznie dodać śmietanę oraz kakao. Całość podgrzewać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż polewa uzyska jednolitą konsystencję. Odstawić do schłodzenia.

Po wyjęciu z piekarniku ciasto lekko ostudzić, a następnie udekorować z wierzchu polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.  Smacznego.

 

2 komentarzy

  1. Zecik says:

    Wygląda pysznie i chyba nie jest zbyt skomplikowane, co bardzo mnie – początkującego kucharza – niezmiernie cieszy 😀

  2. Zecik says:

    Melduję wykonanie zadania 🙂 Przepis doskonały, nawet takiemu amatorowi jak ja murzynek wyszedł super. Tylko zamiast jablek dałem gruszki.
    Zdjęcia nie mam, bo nie zdażyłem zrobić;] pozdrawiam i czekam na kolejne smaczności!

Leave a Reply

CommentLuv badge