Mazurek kajmakowy

Puszyste babki, pachnące serniki i mazurki to dla wielu z nas symbol świąt wielkanocnych. Mimo dostatku na stołach uginających się pod ciężarem przepysznych wędlin, sałatek, jajek w majonezie, to zawsze chętnie sięgniemy po słodki deser. Dziś podzielmy się z Wami przepisem na bardzo smaczny mazurek kajmakowy.

 

Składniki:

30 dag mąki
15 dag margaryny
3 żółtka
sól do smaku
2 łyżki gęstej śmietany

Polewa:
1,5 szklanki mleka (niepasteryzowane)
1,5 szklanki cukru
łyżeczka masła
Suszona żurawina, płatki  migdałowe,skórka z pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:
Mąkę posiekać z tłuszczem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek.Dodać ugotowane na twardo, przetarte przez sitko żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Następnie masę rozwałkować na cienki placek, położyć na blachę, obkroić brzegi i z nich zrobić wałeczki, którymi następnie oblepiamy brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. na około 30 minut.

Ugotować powoli mleko z cukrem tak, aby powstała gęsta, zabrązowiona masa. Odstawić z ognia, dodać masło i całość utrzeć. Gorącą masę równomiernie wylać na upieczone ciasto, a wierzch udekorować. Smacznego.

 

2 komentarzy

  1. Lemoniada says:

    Polecam ten przepis. Naprawdę wiele razy próbowałam zrobić udany mazurek kajmakowy i zawsze miałam problem z kruchością ciasta. Tym razem się udało:D:D:D
    A teraz czas na dietkę, bo po kajmaku już śladu nie ma;]

  2. Qaśka says:

    Mazurek kajmakowy nie musi być tylko na swięta. Ja go przyrządzam również w tak zwane dni powszednie, ale w formie do babeczek. Pyyycha deser 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge