Makaron z pesto i anchois

makaron z pesto i anchoisMakaron jadam rzadko, ale jak już to traktuję go jako bazę do nowego eksperymentu kulinarnego. Tak było i tym razem.

Przepis na makaron z pesto, anchois oraz serem Manchego powstał przypadkowo, gdyż chciałam wykorzystać składniki, które akurat miałam w lodówce. Efekt był jednak wspaniały, dlatego polecam wypróbować mój pomysł na makaron 🙂

Składniki:

  • Porcja makaronu tagliatelle
  • Pół słoiczka pesto
  • 2 fileciki anchois
  • Pół szklanki utartego drobniutko sera Manchego
  • Sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Czosnek posiekać, anchois pokroić drobniutko. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek z anchois. Podsmażyć delikatnie pilnując, aby czosnek był jedynie lekko zarumieniony. W międzyczasie gotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.

Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z czosnkiem i anchois,  dodać pesto, zamieszać, doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą, choć z tą przyprawą należy uważać, gdyż anchois jest już wystarczająco słone. Całość podsmażyć jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać ser, zamieszać i natychmiast wyłożyć na talerz.

Smacznego 🙂

1 komentarz

Leave a Reply

CommentLuv badge