Łosoś smażony z karmelizowanym ananasem

łosoś z ananasemUwielbiam łososia od każdą postacią. Ale również uwielbiam eksperymentować z tą rybą. Dlatego dziś przygotowałam go nieco inaczej niż zwykle, a mianowicie w towarzystwie karmelizowanego ananasa z…czosnkiem. To połączenie może się wydawać dość kontrowersyjne, ale uwierzcie mi, że efekt jest wspaniały.

Składniki:

Kawałek świeżego łososia
2 plastry ananasa
2 ząbki czosnku
Sól (u mnie tradycyjnie himalajska)
Pieprz cayenne lub zwykły
Łyżka miodu płynnego
Pół łyżeczki masła
Oliwa do smażenia
Limonka

Przygotowanie:

Łososia oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie skropić sokiem z limonki i odstawić na 15 minut do lodówki. W tym czasie pokroić plastry ananasa na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić masło i miód, wrzucić ananasa i dusić kilka minut na lekkim ogniu.

W międzyczasie wyjąć łososia z lodówki, rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć rybę z obydwu stron.

Do rondelka z ananasem dodać posiekane ząbki czosnku i całość podsmażyć, aż czosnek delikatnie się zarumieni.

Łososia podawać z ciepłym ananasem.

 

1 komentarz

Leave a Reply

CommentLuv badge