Leczo z cukinią i chorizo

SONY DSCLatem uwielbiam robić leczo ze świeżych, soczystych pomidorów i młodej cukinii. Ja moje leczo przyrządziłam z chorizo – hiszpańską kiełbasą o pikantnym, paprykowym smaku, która świetnie komponowała się z warzywami. Całość mocno doprawiłam pieprzem cayenne, który jest nieodłącznym dodatkiem niemal każdego mojego posiłku 🙂

 

Składniki:

  • 1 kiełbasa chorizo
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, tymianek, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Chorizo przekroić wzdłuż na pół,  a następnie pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (nie za dużo, bo sama kiełbasa ma w sobie tłuszcz), wrzucić mięso i podsmażyć kilka minut. Kiełbasę ściągnąć z patelni. Następnie na tę samą patelnię dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić około 10 minut, lekko podlewając wodą. Po tym czasie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię oraz pomidory, najlepiej sparzone wcześniej, aby pozbyć się skórki. Dodać chorizo, przyprawić do smaku i całość dusić około 20-30 minut, uzupełniając niewielką ilością wody.

2 komentarzy

  1. Patagonia says:

    Chorizo! Uwielbiam!!! Uwielbiam tez leczo ze świeżych warzyw z ogródka, ale mi smaka narobiłaś 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge