Kurczak pieczony w morelowej konfiturze

kurczak pieczony w morelachPomysłów na dania z kurczaka jest nieskończenie wiele. To delikatne i smaczne mięso świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia, czy gotowania. Jedni uwielbiają przypieczoną, chrupiącą skórkę w pikantnych przyprawach, inni są zwolennikami lekko nieprzyprawionych filetów w panierce. Jednak ci, którzy kochają eksperymentować w kuchni doskonale wiedzą, jak ważne jest poszukiwanie wciąż nowych smaków i aromatów. Dlatego dziś proponujemy kurczaka w nieco mniej tradycyjny sposób, czyli pieczonego w lekko słodkiej marynacie morelowej.

 

Składniki:

·         jeden kurczak poporcjowany
·         proszek czosnkowy, proszek cebulowy
·         papryka sól pieprz
·         2 łyżki oliwy
·         2 cebule posiekane
·         1 i ¼(300ml) szklanki dżemu z moreli
·         1/4 szklanki(50 ml) octu
·         2 łyżki sosu sojowego
·         1 łyżka imbiru
·         1 łyżka musztardy

Rozgrzać piec do 325 stopni(165 C),  ułożyć kurczaka w brytfance i posypać
proszkiem cebulowym, czosnkowym, papryką, solą i pieprzem. Odwrócić,
odstawić na bok.

Rozgrzać olej w rondelku i usmażyć cebulę na złotobrązowy kolor.
Dodać dżem, ocet, sos sojowy, imbir i musztardę. Mieszać przez pięć
minut.

Wyłożyć wszystko na kurczaka i piec kurczaka przez godzinę.
Odwrócić kurczaka skórą do góry, piec przez następne 15 minut,
polewając cały czas sosem, który się wytworzył. Można również dodać do mięsa kilka suszonych moreli.

Leave a Reply

CommentLuv badge