Kurczak na butelce piwa

kurczak na butelceZawsze miałam problem z przyrządzeniem kurczaka w całości. Zwykle wolę podzielić go na części i upiec. Tym razem postanowiłam spróbować przepisu, który dość często spotykam na różnego rodzaju blogach kulinarnych, a mianowicie: kurczak na butelce. Cóż to za twór? Otóż to nic innego, jak kurczak nabity na butelkę i pieczony w pozycji stojącej. Z resztą poniżej wszystko zostanie wyjaśnione. Kurczak przygotowany w ten sposób jest opieczony z wszystkich strony, a przy tym soczysty w środku.

Składniki:

  • Kurczak cały
  • 1 piwo w butelce 0,5l

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki sosu Worcester
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól – 0,5 łyżeczki, pieprz – 0,5 łyżeczki, papryka w proszku pikantna – 1 łyżeczka, zioła prowansalskie – 0,5 łyżeczki, ziele angielskie,curry – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty umieść w moździerzu i dokładnie utrzyj. przygotowanie kurczaka na butelce

Kurczaka posmaruj z wierzchu marynatą, najlepiej użyj do tego pędzelka, aby dotrzeć do wszystkich zakamarków 🙂 Zawijamy kurczaka w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

kurczak w marynacie

Butelkę z piwem dokładnie myjemy, zrywamy etykiety i usuwamy klej. Następnie otwieramy piwo i odlewamy z niego połowę do szklanki.

Kurczaka nadziewamy na butelkę, w której znajduje się połowa piwa. Ustawiamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po ok. 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C, od czasu do czasu kurczaka podlewamy pozostałą częścią piwa. Kurczak powinien się piec ok. 1,5 – 2 godziny (w zależności od piekarnika).

kurczak nabity na butelkę

Po upieczeniu kurczaka ściągamy delikatnie z butelki uważając, aby się nie poparzyć 🙂 Ja podałam kurczaka z frytkami oraz surówką z kapusty kiszonej.

Leave a Reply

CommentLuv badge