Kurczak curry

Kurczak kariKurczak to podstawowy składnik naszych dań, gdyż jego mięso jest delikatne i pasuje niemal na każda okazję.  Pieczony, smażony, w potrawce, faszerowany… Praktycznie każdy z nas ma swój sposób jego przyrządzania. Dziś polecamy kurczaka w wersji orientalnej.

 

 

Składniki:

1 kurczak
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry i kminku
3/4 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek usmażyć w tłuszczu na złoty kolor, dodać zmieszane przyprawy. wymieszać i smażyć, mieszając przez kilka minut. Następnie przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu, aż utworzy się jednolita masa, ale płyn nie wyparuje.

Kurczaka pokroić na kawałki,umyć i osuszyć, a następnie włożyć do przygotowanego sosu curry. Dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie zalać wrzątkiem, by utworzył się dość gęsty sos, przykryć szczelnie i dusić na bardzo małym ogniu. Od czasu do czasu wlać trochę wrzątku,  i odwrócić kawałki mięsa. Całość dusić aż mięso stanie się miękkie.

Kurczaka curry podawać z ryżem brązowym oraz sałatką.

Leave a Reply

CommentLuv badge