Kurczak curry z mlekiem kokosowym

Kurczak curry to jedno z moich ulubionych dań. Choć jest to potrawa dość rozgrzewająca, to lubię przyrządzać ją nawet w upalne dni. W moim daniu można odnaleźć mnóstwo smaków, począwszy od delikatnej goryczki, przez ostrość chili, a na kwaśnej nucie limonki skończywszy. Całość doskonale podkreśla mleko kokosowe, które jest właściwie kluczem do sukcesu. Poniżej przepis na mojego kurczaka curry z mlekiem kokosowym.

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka (korzeń)
Por (biała część)
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
2 łyżeki świeżo startego chrzanu
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
Sok z połówki limonki
3/4 szklanki mleka kokosowego
Sos sojowy
Przyprawa curry
Pieprz cayenne, sól (u mnie sól himalajska),  papryka słodka w proszku
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka oczyścić z błonek, usunąć żyłki, a  następnie pokroić w cienkie paseczki. Włożyć mięso do miski, skropić oliwą z oliwy, obtoczyć w curry, posypać pieprzem cayenne, papryką oraz solą. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Marchew i pietruszkę obrać i za pomocą obieraczki do ziemniaków lub skrobaczki do warzyw strugać cienkie wstążki. Paprykę oraz cukinię pokroić w słupki, por w talarki, a cebulę w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć  ok. 7 minut. Następnie dodać paprykę, por oraz cebulkę i smażyć kolejne 3-4 minuty, podlewając niewielką ilością wody. Po tym czasie dodać marchew i pietruszkę, chwilę podsmażyć, podlać wodą z sokiem z limonki, dodać chrzan, imbir, curry (ok. 2 łyżki), pół łyżki sosu sojowego i dusić pod przykryciem ok. 10-12 minut. Dodać mleko kokosowe, całość zamieszać, dodać posiekany czosnek i dusić kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem (ja lubię bardzo pikantne, więc pieprzu nie żałuję).

 

Podawać z ryżem lub bez żadnych dodatków.

 

 

2 komentarzy

  1. maggica says:

    Wygláda smacznie. Nigdy nie używałam mleka kokosowego. Czy ono ma intensywny smak tak jak kokos?

  2. Smacznie i zdrowo says:

    Maggica, mleko kokosowe nie ma tak intensywnego smaku kokosowego. Oczywiście jest charakterystyczna delikatna nuta kokosowa, ale stworzony na jego bazie sos do mięsa nabiera bardzo ciekawego smaku i świetnie podkreśla inne aromaty. Musisz spróbować, może na początek użyj mniejszej ilości.

Leave a Reply

CommentLuv badge