Kotlety z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej

kotlety z fasoli z kaszą jaglanąDo prozdrowotnych właściwości kaszy jaglanej chyba nie trzeba nikogo przekonywać. świetnie sprawdza się w każdym wydaniu, jako dodatek do dania głównego, zagęstnik do zupy, składnik sałatki czy baza do deseru. Dzisiejszy przepis, jak większość na tym blogu, powstał spontanicznie, ale efekt był naprawdę świetny. Kotlety z czerwonej fasoli z kaszą jaglaną, z dodatkiem aromatycznych ziół oraz gorgonzoli, duszone we wstążkach z marchewki i korzenia pietruszki to dowód na to, że smaczny i pożywny obiad może nie mieć ani grama mięsa 🙂

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  łyżki gorgonzoli
  • Natka pietruszki
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, czerwona papryka słodka w proszku, tymianek, rozmaryn, cząber, kminek, curry, pieprz cayenne lub suszona papryka jalapeno, sól (ja używam himalajskiej)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • Olej

Przygotowanie:

Fasolę blendujemy na gładką masę, dodajemy kaszę, posiekaną drobno cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki (ilość według uznania). W moździerzu ucieramy przyprawy (po ok. 1/8 łyżeczki z każdej), dodajemy do masy, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy gorgonzolę, jajko i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.

Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie, za pomocą obieraczki do warzyw, strugamy cienkie wstążki.

Na patelni rozgrzewamy olej, z ciasta formujemy niewielkie kotlety i smażymy z jednej strony ok. 3 minuty. Następnie przewracamy delikatnie na drugą stronę, obsypujemy całość wstążkami warzyw i dusimy przez około 5-6 minut pod przykryciem.

Kotlety jaglane podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.

Leave a Reply

CommentLuv badge