Kapusta w zalewie octowej

kapusta w zalewieKapusta to nie tylko smaczne warzywo, ale istna skarbnica witamin i minerałów. O jej właściwościach zdrowotnych wiedziały już nasze prababki, a do dziś stosowana jest w leczeniu wielu dolegliwości. Na co dzień przyrządzamy z niej wiele potraw, w tym bigos, łazanki, paszteciki, czy różnego rodzaju surówki. Dziś prezentujemy przepis na pyszną kapustę w zalewie, która jest doskonałym dodatkiem do każdego obiadu.

Składniki:
1 kapusta
1 cebula
2 marchwie
0,5 szklanki cukru

Zalewa:
1 szklanka octu (mniej niż 10%)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli
1 szklanka oleju

Przygotowanie zalewy:
Wymieszać ocet z cukrem, musztardą i solą, zagotować. Następnie dodać olej i ponownie zagotować.

Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w cienkie plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier.
Gorącą zalewą zalać kapustę, wymieszać, włożyć do słoików. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Leave a Reply

CommentLuv badge