Guacamole

JAK ZROBIĆ GUACAMOLEGuacamole to tradycyjny meksykański sos, znany i przyrządzany już przez samych Azteków. Jego podstawa jest awokado, natomiast kolejne rodzaj kolejnych dodatków zależy już od indywidualnych upodobań kucharza. Można bowiem przyrządzić guacamole z pomidorami, chili, dodać więcej czosnku, kolendrę itp. Ja przyrządziłam guacamole prawie według tradycyjnego przepisu, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś w nim nie zmieniła 🙂 Oto przepis:

Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 mała czerwona cebulka
3 ząbki czosnku
1 mały pomidor
Oliwa z oliwek lub olej lniany (ja użyłam lnianego)
1 łyżka mleka kokosowego
Pół limonki
Przyprawy: chili, sól, 3 świeże listki bazylii

Przygotowanie:

W miseczce rozgnieść widelcem awokado (nie miksować) i skropić sokiem z limonki. W moździerzu rozgnieść z łyżka oliwy suszone płatki chili lub suszoną papryczkę oraz listki bazylii. Następnie dodać posiekany czosnek i całość jeszcze raz rozgnieść dodając sól.  Cebulkę pokroić w drobną kostkę, pomidor sparzyć, usunąć skórkę i również pokroić w kostkę.  Warzywa oraz sos uzyskany z dodatków w moździerzu dodać do awokado, dodać mleczko kokosowe i całość dokładnie wymieszać.  Podawać z nachos.  QUACAMOLE MOŹDZIERZ

Que aproveche!

 

2 komentarzy

  1. mimi says:

    Mniam :)Nie robiłam nigdy dań z mlekiem kokosowymCzy ono zmienia smak tego sosu? Mam na myśli: czy czuć kokos?

  2. Smacznie i zdrowo says:

    Mleko kokosowe nadaje guacamole delikatności, raczej nie wyczujesz tam kokosa 😉 Poza tym polecam używać mleko kokosowe do różnych dań, część z nich prezentuję również na blogu. Świetnie zastępuje śmietanę w sosach i innych daniach oraz pasuje do zup kremowych 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge