Grillowane udka w glazurze miodowej

udka pieczone

Kurczak z grilla to doskonały pomysł na przygotowanie pysznego obiadu dla całej rodziny. Dziś prezentujemy przepis na udka w glazurze miodowej na ostro – rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych dań z kurczaka. Delikatne mięso w połączeniu z oryginalnym, pikantno – słodkim aromatem z pewnością Was mile zaskoczy.

 

Składniki:
4-6 udek z kurczaka
Czosnek  – 2 ząbki
3 łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawy: chilli Cayenne, słodka papryka w proszku, sól
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
Pół łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Udka umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Usunąć resztki pierza i błonki. Osuszyć z wierzchu papierowym ręcznikiem, i oprószyć delikatnie solą.

Połączyć ze sobą płynny miód, przecież pomidorowy, oliwę, ocet, przyprawić do smaku przyprawami według uznania. Marynata powinna mieć pikantny, lecz lekko słodkawy smak.

Na udkach wykonać kilka nacięć, a następnie natrzeć dokładnie mięso marynatą. Udka odstawić do lodówki na kilka godzin.

Tak przygotowane udka umieszczamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 40 minut. Możemy też je dusić (około 30 minut) na patelni pod przykryciem.

Udka w glazurze doskonale pasują z frytkami, pieczonymi lub grillowanymi ziemniaczkami oraz surówką z kapusty.

Leave a Reply

CommentLuv badge