Frittata z ziemniakami

frittataFrittata – danie pochodzące z kuchni włoskiej to doskonały pomysł na śniadanie, ale również na szybki obiad.  Możemy ją przygotować z dowolnymi dodatkami wedle naszych upodobań, a samo przyrządzenie potrawy  jest bardzo proste. Dziś prezentujemy przepis na frittatę w wersji z ziemniakami.

Składniki:

6 jaj
Garść świeżych liści bazylii
2 ugotowane ziemniaki
2 plastry szynki
1 mała cebula
Sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Cebulkę dusimy na patelni aż będzie szklista. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, ziemniaki w kosteczkę,  bazylię szatkujemy. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je przyprawiając solą i  pieprzem oraz dodajemy szynkę, ziemniaki i bazylię. Całość mieszamy, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wylewamy przygotowaną masę jajeczną. Frittatę smażymy na delikatnym ogniu pod pokrywką, potrząsając od czasu do czasu, aby masa równomiernie się ścięła. Z wierzchu możemy posypać startym parmezanem lub ulubionymi ziołami.

 

2 komentarzy

  1. Lunia79 says:

    Frittata. Brzmi tak egzotycznie, a to takie proste 🙂 Fajny pomysł na śniadanie i alternatywa dla kanapek z serem…

Leave a Reply

CommentLuv badge