Drogocenna moc śliwek

właściwości śliwek Za ojczyznę śliwek uważana jest Azja Mniejsza, Persja i Kaukaz. Do Europy zaś przywieźli je Rzymianie. Owoc ten uważany jest za skarbnicę naturalnych wartości odżywczych, które wspomagają nasz organizm. Bogaty jest w witaminy z grupy B regulujące pracę układu nerwowego oraz mięśni. Ze względu na dużą zawartość pektyn, śliwki poprawiają apetyt oraz wspomagają układ trawienny. Oczyszczają nasz przewód pokarmowy i usuwają tłuszcz nagromadzony w komórkach. Dzięki takim właściwością, śliwki zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową jelita grubego.

Właściwości śliwek

 

Jednak to nie koniec właściwości tego soczystego owocu. Wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest więc bardzo często przy produkcji leków ułatwiających proces trawienia. Owoc ten idealny jest również przy kuracjach odchudzających. Powoduje on sytość, którą odczuwa nasz organizm po zjedzeniu kilku sztuk. Nie trzeba zjeść zatem dużo, aby się najeść.

Spożywając śliwki tracimy zbędne kilogramy również z tego względu, że zmniejszają one wchłanianie cholesterolu stanowiąc jednocześnie ochronę przed tym szkodliwym składnikiem. Śliwki zatem powinny jeść osoby walczące z nadwagą, bądź mające problem z wątrobą i trzustką oraz chorzy na cukrzyce.

Owoce te doskonale nadają się do różnego rodzaju wypieków, wśród których najpopularniejszym jest tradycyjny, domowy placek ze śliwkami.  Smakują one doskonale w sałatkach owocowych, przyrządza się z nich kompot i konfitury, a także używa jako składnik oraz dodatek sosów do mięs.

 

1 komentarz

Leave a Reply

CommentLuv badge