Drób – kilka złotych zasad

dania drobioweDrób gości na naszych stołach od wielu stuleci. Podawany był zarówno podczas odświętnych uroczystości, jak i zwykłych biesiad. Dziś doczekał się wielu kulinarnych wariacji, a jego delikatny mięso smakuje niemal z każdym dodatkiem. Warto  poznać  nieco więcej faktów na temat kupowania, przechowywania oraz przyrządzania drobiu.

Zakup

W sklepach mamy do wyboru kurczaki, indyki czy kaczki w formie świeżej, schłodzonej lub zamrożonej. Drób jest wypatroszony, w całości lub porcjowany, sprzedawany w filetach lub w postaci mielonego mięsa.

Najsmaczniejszy jest drób z tak zwanego wolnego chowu. Do przygotowania rosołu czy bulionu używa się kur, których mięso jest nieco twardsze, a proces ich gotowania jest dłuższy.

W sklepach najczęściej spotykamy drób pakowany na tackach i zawijany w folię. Zdecydowanie powinniśmy wybierać ten nie pakowany, który z pewnością jest świeższy.

Jeśli kupujemy mięso drobiowe mrożone, sprawdźmy, czy opakowanie nie jest uszkodzone, a kryształki lodu znajdujące się pod folią mają regularną wielkość i kształt. Jeśli spostrzeżemy powyższe cechy, można przypuszczać, że mięso uległo wcześniej rozmrożeniu i zostało ponownie zamrożone, co spowodowało rozwój szkodliwych  bakterii.

Przechowywanie

Świeży drób przechowujmy w lodówce bez opakowania, z dala od gotowanych mięs, nabiału, wypieków, czy żywności surowej, natomiast jeśli kupimy mięso mrożone, natychmiast należy umieścić je w zamrażarce nie dopuszczając do rozmrożenia. Drób przechowywany w lodówce powinien być spożyty w ciągu dwóch dni.

Jeśli zamierzamy zamrozić surowy drób, należy wcześniej się upewnić, czy jest on rzeczywiście świeży. Tylko wówczas nadaje się on do mrożenia.

Rozmrażanie mięsa drobiowego powinno obywać w chłodnym miejscu, najlepiej pozostawiając je na noc w lodówce. Nie należy rozmrażać go w ciepłym miejscu, podgrzewając go, gdyż w ten sposób możemy zepsuć mięso. Drób rozmrożony należy od razu przyrządzić.

Przygotowanie 

Zanim zaczniemy przyrządzać danie, mięso należy dokładnie obmyć pod bieżącą, zimną  wodą.  Jeśli zamierzamy drób upiec, powinniśmy pozostawić na nim skórkę, dzięki czemu mięso  po upieczeniu będzie soczyste.

Aby mięso drobiowe nabrało odpowiedniego smaku i aromatu, warto przed smażeniem lub pieczeniem zamarynować je za pomocą ulubionych mieszanek na bazie octu, oleju, wina, czy kwaśnego mleka.

W ten sposób przygotowane mięso drobiowe nadaje się do przyrządzenia potrawy.

Pamiętajmy, że drób, choć smakuje wyśmienicie w każdej postaci, może również zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli nie będziemy stosować  powyższych wskazówek.

Leave a Reply

CommentLuv badge