Domowa pizza ze szpinakiem

domowa pizza ze szpinakiemDoskonała na obiad, jak i przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Jej największa zaleta to nieograniczona możliwość  komponowania jej dodatków. Pizzę możemy przygotowywać na cienkim lub grubym cieście, z dodatkami mięsnymi lub w wersji wegetariańskiej. Wszystko bowiem zależy od naszej wyobraźni. Zawsze jednak świetnie smakuje i sprawdza się doskonale na każdą okazję.

Składniki na ciasto:
– 0,4 kg mąki
– 1/3 kostki drożdży
– 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju
– 1,5 płaskiej łyżeczki soli
– 3/4 szklanki wody

Dodatki:

Ser żółty
Szpinak (mrożony lub świeży)
10 plastrów szynki lub salami
Łyżka masła
Cebula
4 średniej wielkości pieczarki
2 ząbki czosnku
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia
Przecier pomidorowy

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto aż do uzyskania jednolitej, miękkiej i sprężystej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy odrobinę letniej wody. Następnie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Na maśle dusimy szpinak przez około 5 minut, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Szpinak powinien być duszony do momentu, aż pozbędziemy się z niego nadmiaru wody. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w talarki.

Włączamy piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 220 stopni. W tym czasie rozwałkowujemy ciasto na plaski placek. Wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawami. Układamy dodatki: pieczarki, szpinak, cebulę, ser żółty,a  na wierzch mięso. Całość posypujemy oregano lub bazylią.

Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

Smacznego!

 

 

2 komentarzy

  1. Diabloxxx says:

    Mniammmm:D pizza plus szpinak to najlepsze połączenie. Polecam zrobić pizzę z serem mozarella 🙂

  2. Emma says:

    Pierwszy raz robiłam pizzę 🙂 Co prawda ciasto na początku trochę ze mną walczyło, ale się udało. Pycha 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge