Domowa pizza pieczona na kamieniu

pizza z kamieniaW dzisiejszym kucharzeniu postanowiłam wykorzystać prezent gwiazdkowy – płytę szamotową. Przygotowałam na niej moje ulubione danie, jakim jest pizza. Efekt był powalający. Nigdy nie jadłam tak dobrej pizzy domowej. Ciasto wyszło idealne, aromaty dodatków były wyraźnie wyczuwalne.

Co to jest płyta szamotowa i jak jej używać?
Zanim przejdę do przepisu właściwego na pizzę,pozwolę sobie na kilka zdań wstępu na temat płyty szamotowej.
Płyta szamotowa to nic innego, jak kamień  o grubości ok.3 cm i średnicy ok.30-40cm. Niewątpliwą zaletą tego kamienia do pizzy jest fakt, iż po nagrzaniu bardzo długo utrzymuje wysoką temperaturę, natomiast obecne na jego powierzchni pory chłoną nadmiar wody. Dzięki temu uzyskujemy cienkie, chrupiące i niesamowicie pyszne ciasto.
Ważne:
1. Kamienia do pizzy nie wolno myć płynem ani innymi detergentami, gdyż zostanie on wchłonięty przez pory, a następnie “oddany” do naszej pizzy podczas pieczenia
2. Płytę szamotową czyścimy ściereczką, ewentualnie płuczemy samą wodą (gdy kamień jest zimny).
kamień do pizzy
A teraz przepis na pizzę pieczoną na kamieniu:
Składniki na ciasto: (na ok. 8 blatów)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • ok. 350ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 2 świeże pomidory bez skórki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Oregano, mielona papryka ostra
Dodatki:
  • Ser żółty lub mozarella (ok. 200g na jeden spód)
  • Salami boomerang w plasterkach (ok. 15 plasterków)
  • Oliwki (dowolna ilość)
  • 1 papryka czerwona (może być marynowana)
  • 1 duża cebula
  • Mała puszka kukurydzy
  • Według uznania: pieczarki, szynka dojrzewająca, brokuły, cukinia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik z płytą szamotową w środku do temperatury jak najwyższej (u mnie ok. 230 stopni C).
Przygotuj ciasto na pizzę: Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę. Dodaj rozczyn drożdżowy, sól i wyrabiaj, dolewając pozostałą część wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstaw je na 10 minut i ponownie ugnieć wraz z dodatkiem oliwy. Podziel ciasto na 8 kulek i z każdej formuj okrągłe, płaskie placki o średnicy ok. 30cm.
Przygotuj sos: pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj lub zblenduj wraz z dodatkiem pozostałych składników. Możesz również chwilę pogotować sos, jeśli będzie za rzadki.
Ułóż placek pizzy na drewnianej deseczce(łopatce do pizzy) oprószonej mąką, posmaruj sosem pomidorowy, ułóż dodatki i delikatnym ruchem zsuń pizzę z łopatki na płytę szamotową w piekarniku. Pizza na kamieniu piecze się bardzo szybko, po 7-8 minutach będzie gotowa.
Piekarnik możesz wyłączyć przed włożeniem przedostatniej pizzy. Kamień bardzo długo utrzymuje ciepło i to wystarczy, aby upiec pizzę już po wyłączeniu piekarnika.
Gotową pizzę z kamienia skrop oliwą z oliwek, ułóż listki rukoli i ciesz się jej doskonałym smakiem 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge