Dietetyczne frytki z selera

frytki z seleraStrażnicy wagi oraz przeciwnicy restauracji sprzedających dania typu fast food od dawna przekonują nas, jak niezdrowe jest jedzenie frytek.  Nic dziwnego, bowiem te serwowane “na mieście” zazwyczaj pełne są niezdrowego tłuszczu, a  często też sztucznych konserwantów. Jednak kto powiedział, że frytki muszą być tuczące i niezdrowe? Dziś udowodnimy, że frytki mogą być lekką, dietetyczną, a  co ważne, niezwykle smaczną przekąską dla każdego.  Sprawdźcie nasz przepis na frytki z selera.

Składniki:
1 duży korzeń selera
Oliwa
Zioła prowansalskie lub świeża bazylia
Pieprz cayenne

Przygotowanie:
Seler obierz i pokrój w w grube paski. Następnie spryskaj je delikatnie oliwą oraz obtocz w ziołach. Na koniec oprósz pieprzem cayenne i pozostaw na około 0,5 godziny.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozłóż selerowe frytki na blasze i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż warzywa uzyskają lekko złocisty kolor.

Smacznego!

2 komentarzy

  1. Bezwonna says:

    Frytki z selera? Hmm, brzmi intrygująco i jestem strasznie ciekawa efektu smakowego, gdyż za selerem gotowanym nie przepadam. Ale mam nadzieję, że tym razem będę miło zaskoczona odkryciem nowego smaku 🙂

  2. Pyra says:

    Jako rodowity Poznaniak ciężko jest mi się przekonać do frytek robionych z czego innego niż pyry ;] Ale pomysł naprawdę kuszący. Czy w zwiazku z tym takie frytki można również robić z innych warzyw?

Leave a Reply

CommentLuv badge