Czekoladowe szaleństwo

czekoladaKochamy ją głównie za jej cudowne walory smakowe, ale również za niezwykłe właściwości poprawiające nasze samopoczucie nawet w najbardziej ponury dzień. Za ojczyznę czekolady, a właściwie jej głównego składnika (kakao) uważa się Amerykę Południową, gdzie rosną kakaowce. Kakao znane było już w starożytności, bowiem Olmekowie i Majowie ze zmielonych ziaren przyrządzali aromatyczny napój, który później stał się również podstawową walutą.

Królowa deserów

Dziś czekolada jest podstawowym składnikiem wielu deserów i wypieków takich jak ciasta i torty. Najczęściej przyrządza się z niej polewę, ale również w kawałkach dodaje do masy lub stosuje jako dekorację w postaci czekoladowych wiórków. Czekolada jest także dodatkiem do różnego rodzaju potraw „na słodko” oraz stosowana jest jako dodatek do gorących i mrożonych napojów.

Czekoladowe zdrowie

Choć czekoladę traktuje się jako głównego wroga smukłej sylwetki, warto pamiętać, iż spożywanie jej w umiarkowany ilościach dostarcza naszemu organizmowi takie minerały, jak wapń, magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, jak również fosfor oraz cynk. W maśle kakaowym zawarte są również różnego rodzaju mikroelementy i aminokwasy, jak na przykład tryptofan będący źródłem serotoniny – hormonu szczęścia. Dlatego nawet niewielka ilość czekolady wpływa na poprawę naszego nastroju oraz dodaje energii.

Po czekoladę warto sięgać, gdy mamy problemy z pamięcią, gdyż zawarta w kakao lecytyna poprawia nasza koncentrację i ułatwia zapamiętywanie. Najbardziej wartościowa jest jednak czekolada gorzka, która zawiera najwięcej kakao, czyli najbardziej wartościowego składnika tego smakołyku. Im mniej w czekoladzie kakao, tym więcej tłuszczu i cukrów prostych, które dostarczają dużą ilość kalorii. Na koniec przypominamy, iż 12 kwietnia jest Światowym Dniem Czekolady, dlatego warto uczcić to święto kostką pysznej czekolady.

Leave a Reply

CommentLuv badge