Ciasto kakaowe z kokosem

ciasto kakaowe z kokosemDawno nic nie piekłam 🙂 Postanowiłam więc nadrobić i przygotować ciasto na bazie tego, co znalazłam w mojej domowej spiżarce. W efekcie powstało pyszne ciasto kakaowe z masą kokosową. Deser ten może się świetnie sprawdzić jako ciasto na Wielkanoc, gdyż z wierzchu można ozdobić je polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 0,75 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego, wówczas zmniejszyć ilość cukru o 1 łyżeczkę)

Masa kokosowa:

  • 100g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto: do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz oskrobaną wanilię.  W drugim naczyniu zmiksować jajka z cukrem, następnie stopniowo dodawać mleko oraz olej. Na koniec połączyć masę z suchymi składnikami i delikatnie miksować na niskich obrotach.

Masa kokosowa: do rondelka wlać mleko, dodać cukier, wiórki kokosowe, kaszę oraz skórkę z cytryny. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić na bok.

Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem. Polecam użyć mniejszej foremki o boku ok. 20cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Wstawić ciasto na ok. 20 minut.  Po tym czasie wyjąć, wylać na wierzch masę kokosową, a na wierzch drugą część ciasta.

Piec przez kolejne 30-35 minut.

ciasto kakaowe z masą kokosową

Można podać polane polewą czekoladową lub musem owocowym.

 

Leave a Reply

CommentLuv badge