Ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe to jeden z moich ulubionych niedzielnych smakołyków. Uwielbiam je w każdej postaci, w lecie ze świeżymi owocami, w zimie z cynamonem lub suszonymi owocami. Dziś postanowiłam zaprezentować przepis na pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką, doskonałe na chłodne i deszczowe niedzielne popołudnie 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • Kostka drożdży (100g)
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka mleka

Kruszonka:

  • Pół kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 40g żurawiny suszonej

Przygotowanie:

Rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy mleko i wsypujemy połową łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy.

Kruszonka: masło siekamy z cukrem, dodajemy mąkę i ugniatamy na jednolitą masę. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Ciasto: jajka, żółtko miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozczyn, mleko, mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy,  następnie zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Do ciasta dodajemy żurawinę, zagniatamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ucieramy na tarce kruszonkę. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni C przez około 45-50 minut.

Leave a Reply

CommentLuv badge