Pożywna, smaczna i sycąca przekąska to idealny sposób na regenerację sił po treningu. Dzisiejszy przepis łączy w sobie wszystkie te elementy, a przy tym jest to proste i szybkie do przygotowania danie. Burger z buraczkami, jajkiem sadzonymi awokado, z kozim serem – oto moja propozycja.
Składniki:
Bułka orkiszowa lub grahamka
1 jajko
3 łyżki puree z buraczków
2 plastry awokado
Kozi ser (rolada)
|2 krążki czerwonej cebuli
Kilka listków rukoli
Przyprawy: sól himalajska, tymianek, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Bułkę przeciąć na pół i podpiec w piekarniku. W międzyczasie usmażyć jajko, posypując je z wierzchu tymiankiem, solą, pieprzem.
Na jedną połówkę bułki nałożyć puree z buraczków (polecam je podgrzać tuż przed położeniem na ba pieczywo), następnie awokado, jajko, cebulkę, plastry koziego sera, posypać przyprawami do smaku i ułożyć rukolę. Zakryć drugą częścią bułki i zjeść ze smakiem 🙂
Proste, prawda?