Burger wegetariański z fasolą i kozim serem

burder wegetariański z fasoląUwielbiam domowe burgery. Zwłaszcza te z soczystą wołowiną i aromatycznymi ziołami. Jednak czasem mam ochotę na coś bezmięsnego, dlatego postanowiłam poeksperymentować z tym pysznym daniem w wersji wege. Zainspirowała mnie do tego moja serdeczna koleżanka, z którą wspólnie przyrządziłyśmy pewnego popołudnia pyszne burgery z fasolą.

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Połówka dojrzałego awokado
  • 15dag sera koziego
  • Średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół papryki świeżej
  • Kawałek cukinii
  • Majonez, musztarda
  • 2 pełnoziarniste bułki
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz cayenne, bazylia
  • Kilka liści świeżego szpinaku baby
  • Świeże kiełki

Przygotowanie:

Paprykę podzielić na mniejsze płaskie cząstki, cukinię przekroić wzdłuż, skropić delikatnie oliwą. Warzywa włożyć do piekarnika i piec w temp. ok. 175 stopni aż skórka się delikatnie przypiecze.

Połówkę cebuli pokroić w krążki i zeszklić na patelni.

Fasolkę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki i ugnieść widelcem. Dodać 2 łyżki pokrojonego w drobną kostkę sera oraz poszatkowaną drugą połówkę cebuli. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz bazylią.

Awokado obrać, przełożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.

Bułki przepołowić i podpiec w piekarniku. Po wyjęciu posmarować środek pastą z awokado, z fasoli uformować okrągłe kotlety i włożyć do bułki, na wierzch rozłożyć podsmażoną cebulę, zetrzeć ser, położyć paprykę i cukinię i ponownie włożyć do piekarnika, aby ser delikatnie się roztopił.

Przygotować sos: musztardę zmieszać z majonezem (po ok. 2 duże łyżki).

Po wyjęciu burgerów z piekarnika włożyć do bułek kilka liści szpinaku, kiełki, całość polać sosem musztardowo-majonezowym.

 

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge