Krem z cukinii

krem-cukiniowy-150x150Cukinia z roku na rok coraz częściej gości w naszym menu. Sama uwielbiam eksperymentować z tym przepysznym warzywem, zajadając się smacznymi placuszkami, przyrządzając pieczoną cukinię faszerowaną mięsem i ulubionymi dodatkami, czy dodając do niemal każdego innego dania. Dziś przygotowałam lekką zupę krem z cukinii. Danie świetnie nadaje się dla alergików, gdyż składa się tylko z naturalnych składników, które zazwyczaj nie mają właściwości uczulających.

Składniki:

1 duża cukinia
1 marchew
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, curry
1 łyżka oleju lnianego
Dodatki: mielone siemię lniane (polecam alergikom) lub grzanki czosnkowe

Przyrządzenie:

1 garnku zagotować wodę z dodatkiem 3 listków laurowych oraz kilkoma kulkami ziela angielskiego. Następnie dodać startą pietruszkę oraz marchew. gotować przez około 15 minut. Cukinię obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć miąższ z pestkami. Pozostałą część pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować około 20 minut  doprawiając do smaku.

Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek i całość zblendować na gładką masę. Dodać łyżkę oleju lnianego. Można również dodać kilka łyżek mleczka kokosowego lub śmietany.

 

Leave a Reply

CommentLuv badge